ROMANA   ENGLEZA 

 

VOLUNTARIAT

 

 LANSARE PARTENERIAT "DIALOG INTRE GENERATII"

În data de 07.11.2013, a avut loc lansarea proiectului de parteneriat Dialog între generații la nivelul comunității locale, mai exact la Centrul Multifuncțional Rivulus Pueris .  Un grup de 16 elevi voluntari , participanți la proiect, împreună cu prof. Marieta Chirileanu ,Elena Muntean și instit. Sonia Corpodean au vizitat Centrul de Vârstnici și au avut o primă întâlnire cu o parte din seniorii care frecventează centrul, cărora li s-a prezentat proiectul de parteneriat în care vor fi și ei implicați prin activitățile ce se vor derula în următorii doi ani. Această întâlnire marchează debutul acțiunilor care vor avea loc lunar și la care vor participa un număr de 80 de voluntari, elevi, precum și un mare număr de cadre didactice ale Școlii Gimnaziale “Avram Iancu”, Baia Mare.

Despre activitate, vezi și: http://www.emaramures.ro/stiri/89837/PROIECT-Elevii-de-la-Scoala-Avram-Iancu-fac-schimb-de-povesti-de-viata-cu-seniorii-de-la-Centrul-Rivulus-Pueris-VIDEO-

 

 CE INSEAMNA SA FII VOLUNTAR

   În zilele de 12, 13, 14 Noiembrie 2013, elevii angajați în proiectul Comenius „Eu te învăț pe tine, tu mă înveți pe mine” au fost repartizați în trei grupe pentru a fi instruiți cu privire la problematica voluntariatului.

 Voluntarii la CDI-pregătire pentru activitățile de voluntariat   

 Prof. dr. Medan Gabriela a pregătit o prezentare Power Point, care a urmărit definirea voluntariatului, evidenţierea principiilor pe care funcţionează acest gen de activitate, calităţile necesare unui voluntar, foruri internaţionale şi locale care desfăşoară activităţi de voluntariat, precum și rememorarea unor acţiuni derulate la nivelul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu”: „Voluntar în bibliotecă”, „Let’s do it, Romania!” 2011 şi „Plantarea copăceilor în curtea şcolii”.

 

 AMINTIRI DESPRE BAIA MARE DE ODINIOARA

În data de 28 Noiembrie 2013, de la ora 10:00, s-a desfășurat la Centrul Rivulus Pueris activitatea “Amintiri despre Baia Mare de odinioară”, activitate de voluntariat cuprinsă în proiectul de parteneriat realizat între această instituție și Școala Gimnazială “Avram Iancu”, Baia Mare, în cadrul proiectului Comenius “I teach you, you teach me: share wisdom and life”.

Elevi voluntari din clasa a VI-a B au realizat panouri cu fotografii ce reprezintă orașul Baia Mare “de ieri și de azi și o scurtă istorie a orașului. Au avut loc discuţii între copii şi seniorii care au participat la activitate. Seniorii au vorbit depre primele instituţii de învăţământ şi de cultură care s-au înfiinţat în oraş, şcoala pe care au urmat-o, locul de muncă pe care l-au avut, manifestările culturale la care au participat. Elevii voluntari alături de alți colegi ce fac parte din corul școlii au prezentat, în a II-a parte a activității un mic program de cântece ce amintesc de apartenența noastră la locurile natale, la familie, la societatea în care trăim. Activitatea a fost organizată și condusă de doamnele profesoare: Griga Monica, Andreicuţ Alina, Munteanu Elena.

 

   "BUCURIA DE A DARUI"

Miercuri, 11 decembrie 2013, elevii şcolii noastre au mers să-i colinde pe seniorii oraşului la Centrul Multifunctional Rivulus Pueris. Grupul de colindători a fost format din 20 de elevi care fac parte din corul şcolii, îndrumaţi de d-na prof. Andreicuţ Alina şi 30 de elevi din clasa a IV-a C, d-na prof.Bălan Luminiţa. Elevii au mai fost însoţiţi de d-nele prof. Muntean Elena şi Călin Carmen. La început elevii i-au încântat pe ,,bunici” cu cîteva colinde frumoase, apreciate de seniori şi răsplătite cu dulciuri dar mai ales cu aplauze. Seniorii le-au propus copiilor să cânte împreună cu dumnealor câteva colinde de demult. Acest moment a fost extrem de emoţionant atât pentru copii cât şi pentru bunici. Copii au fost încântaţi de faptul că au colindat împreună cu seniorii oraşului nostru colinde străvechi.

 Copii și seniori cântând împreună

Această activitate se numără printre acțiunile de voluntariat pe care elevii școlii noastre le realizează în parteneriat cu aceasta instituție în cadrul proiectului Comenius „I teach you, you teach me: share wisdom and life”, pe perioada 2013 – 2015.

 

   COLIND LA CENTRUL DE INGRIJIRE A PERSOANELOR VARSTNICE "SOLIDARITATEA SPERANTEI" BAIA MARE

Elevii clasei a IV-a B de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Baia Mare, conduşi de inst. Sonia Maria Corpodean, au ales ca în prag de sărbători să aducă o rază de lumină vârstnicilor găzduiţi la Centrul de Îngrijire „Solidaritatea Speranţei”din Baia Mare, cu care școala noastră este într-un parteneriat, prin proiectul Comenius „Eu te învat pe tine, tu mă înveți pe mine: împărtășim înțelepciune și experiența de viață”. Astfel, în data de 19 Decembrie 2013 au păşit cu emoţie pragul acestui aşezământ , de a cărui bună funcţionare se ocupă cu nemăsurată grijă doamna Maria Cristea, alături de membrii familiei sale şi angajaţi.

    Mulţumită iniţiativei părinţilor, copiii au putut oferi, pe lângă colinde, şi mici daruri constând în Cd-uri cu muzică specifică acestei perioade, brăduţi ornamentali (realizaţi cu ajutorul doamnei profesor Ileana Pop), fructe şi dulciuri. Doamna Maria Cristea i-a răsplătit pe micii colindători cu turtă dulce, cozonac şi suc. Dar ceea ce a rămas cu adevărat valoros în sufletul tuturor, a fost sentimentul unic de conexiune între generaţii, schimbul de impresii, micile povestiri ale bunicilor care, dintr-o dată au reuşit să coboare pe scara timpului şi să aducă la lumină amintiri dragi din anii lor de şcoală. Şi parcă, pentru câteva minute, lumina copilăriei a completat lumina sfântă ce coboară asupra tuturor în preajma Crăciunului. Despărţirea s-a lăsat mult aşteptată, cei mai mulţi dintre copii întrebând dacă pot să revină şi cu alte ocazii, alături de colegi sau individual. Seniorii au mulţumit pentru această iniţiativă, dar mai ales pentru faptul că au avut alături de ei copii dornici să afle cât mai multe lucruri despre viaţa lor, experienţele trăite cu mult timp în urmă. Promisiunea noastră a fost că vom reveni cât mai curând şi că le vom oferi acestora un mic album cu fotografiile realizate cu prilejul acestei vizite.Astfel, în data de 19 Decembrie 2013 au păşit cu emoţie pragul acestui aşezământ , de a cărui bună funcţionare se ocupă cu nemăsurată grijă doamna Maria Cristea, alături de membrii familiei sale şi angajaţi.

 

 MUZICA RETRO VERSUS MUZICA GENERATIEI DE AZI

Centrul „Rivulus Pueris” a găzduit în data de 12 februarie 2014 o altă întâlnire a seniorilor care frecventează această locaţie, cu elevii Şcolii gimnaziale „Avram Iancu” Baia Mare. De această dată elevii claselor a IV-a şi a VII-A au făcut echipă cu doamnele prezente şi s-au lăsat purtaţi de vraja muzicii de altădată, dar şi de ritmurile moderne. Cele cinci echipe astfel constituite au identificat cele 10 piese alese de doamna profesor Alina Andreicuţ, majoritatea notând cu exactitate atât compozitorul, interpretul cât si titlul piesei alese. Una dintre doamnele prezente a remarcat faptul că elevii au deja bazele unei culturi muzicale solide, întrucât au recunoscut melodii mai puţin cunoscute şi apreciate de tineri în zilele noastre. Recitalul susţinut de grupul vocal al şcolii alături de eleva Iulia Roman (clasa a VII- a A) a impresionat toţi participanţii. „Muzica retro versus muzica generaţiei de azi” s-a dovedit în final un liant între generaţii, a destins şi a îmbogăţit sufleteşte pe fiecare dintre cei prezenţi.

Gazdele Centrului ne-au lansat invitaţia de a organiza în perioada imediat următoare o altă întâlnire în care cei mai talentaţi dintre seniori şi copii să se întreacă într-un concurs de karaoke.Această activitate a fost condusă de doamna profesor Alina Andreicuţ alături de profesor Viorica Blenche şi inst. Sonia Maria Corpodean.

 

JOCURI LA GURA SOBEI    

Vineri, 28 februarie, şapte elevi din clasa a III-a B, alături de echipa de voluntariat a şcolii noastre, însoţiţi de doamna prof. Berlinger Maria şi doamna prof. Chirileanu Marieta au mers la Centrul Multifuncţional Rivulus Pueris, pentru a desfăşura activitatea “La gura sobei”, din cadrul Proiectului Comenius “Eu te învăţ pe tine, tu mă înveţi pe mine: să împărtăşim înţelepciune şi experienţă de viată. 

    

În cadrul acestei activităti ne-au fost alături si două bunicute: Oniţa Ana si Hanos Elena. Ele s-au oferit să ne dea o mâna de ajutor. Pentru a desfăsura activitatea propusă, copiii au adus de acasă: sah, remy si scrabble. După ce am ajuns, ne-am grupat astfel încât la fiecare masă au fost atât elevi, cât si persoane vârstnice.Asftel, copiii s-au arătat dornici de a învăta si de a juca sah, remy si scrabble cu seniorii. Nu toti elevii cunosteau regulile jocurilor, asa că persoanele vârstnice au fost încântate să îi învete.Seniorii  au manifestat interes fată de această activitate, povestindu-ne că îsi amintesc cu emotie de momentele în care jucau sah, remy sau scrabble, alături de familia lor. Această activitate a avut un impact deosebit atât în rândurile elevilor, căt si în rândurile seniorilor, realizându-se astfel o punte de legătură între cele două generatii.

 

 PRIMAVARA REINVIE SPERANTA

Vineri 21 martie 2014 de la ora 12:00, elevii clasei a II-a B însoţiţi de voluntari din clasa a VII-a B au vrut sa aduca o raza de speranta si bucurie pe chipurile bunicilor lor si ale altor seniori de la Centrul Rivulus Pueris.  Activitatea de voluntariat „Primavara reînvie speranta” este cuprinsă în cadrul proiectul de parteneriat realizat între această institutie si scoala Gimnazială “Avram Iancu”, Baia Mare, în cadrul proiectului Comenius “I teach you, you teach me: share wisdom and life”

  

 

Activitatea a debutat cu constituirea  echipelor: 7 echipe din care au facut parte bunici,  elevi si  voluntari. Fiecare echipa a scris pe o floare cuvintele care le vin in minte atunci cand aud cuvantul primavara. Odata copacul ideilor realizat, participantii s-au transpus in atmosfera oferita de primavara: viata, veselie, iubire, mangaiere, soare. Si pentru ca primavara este anotimpul florilor, iar in luna martie am sarbatorit Ziua Mamei, ne-am propus sa realizam niste trandafiri din hartie colorata pe care apoi sa-i oferim in dar bunicilor prezenti, ca simbol al pretuirii noastre. 

Pas cu pas au realizat fiecare etapa, au decupat, au asezat petalele rând pe rând, tulpina si frunzele, iar când rezultatul muncii lor lua frumosul contur, satisfactia a fost pe masura. Membrii echipei şi-au distribuit sarcinile foarte bine, bunicii au realizat partea cea mai dificila, de a aseza petalele şi toate echipele au reusit sa realizeze un buchet de trandafiri.

 

La final emotia a atins cote maxime atunci cand copilasii le-au cantat bunicilor un cantecel : „Cantecul acesta delicat

        Petru bunicuti i-am invatat

         Să le spun cât îi iubesc

        Cât de mult îi preţuiesc

        Pe dragii mei, bunicii mei!”

 Primăvara, anotimpul bucuriei, ne-a dat prilejul să împărtăşim împreună bunici şi nepoţi emoţie, sentimente, stări de spirit! 

Activitatea a fost organizată si condusă de doamnele profesoare: Florian Daniela, Pop Ileana.  

 

 TINERETE FARA BATRANETE 

28 mai 2014 - Vârstnicii de la Centrul Multifuncţional Rivulus Pueris au fost participanți și martori, la activitatea  “Tinerețe fără bătrânețe”, desfășurată de către membrii echipei de voluntariat a Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Baia Mare (clasa a VII-a B), însoţiţi de doamna prof. Berlinger Maria şi doamna prof. Petrețchi Smaranda. Elevii au organizat și desfășurat activitatea menționată, în cadrul Proiectului Comenius “Eu te învăţ pe tine, tu mă înveţi pe mine: să împărtăşim înţelepciune şi experienţă de viață”. În cadrul acestei activități ne-au fost alături și două bunicuțe: Oniţa Ana si Hanos Elena. Ele s-au oferit să ne dea o mâna de ajutor.

Pentru a asigura reușita activității propuse, elevii au pregătiit muzica pe toate gusturile (dance, pop, contry, populară etc.). Odată fiind ajunși, doamna prof. Berlinger Maria a inițiat o conversație despre muzică, despre etapele vietii copilărie/bătrânețe. Atât persoanele varstnice participante, cât și elevii au oferit păreri despre temele abordate. După aceea am pornit muzica, grupându-ne astfel încât fiecare elev a invitat la dans câte o persoană vârstnică.

Elevii s-au arătat dor nici de a învăța să danseze muzică populară, dar și vals cu seniorii. Nu toți elevii cunoșteau acești pași de dans, așa că persoanele vârstnice au fost încântate să îi învețe. Seniorii  au manifestat interes față de această activitate, povestindu-ne că se bucură de acestă inițiativă, deoarece mișcarea însemnă sănătate.

Activitatea de voluntariat “Tinerețe fără bătrânețe” a avut un impact deosebit atât în rândurile elevilor, căt și în rândurile seniorilor, realizându-se astfel prin intermediul muzicii și a dansului o punte de legătură între cele două generații.

 

 

 

 

 

 

 

 NATURA TAMADUITOARE

In data de 17 iunie 2014, un grup de elevi voluntari, membri in grupul tinta al proiectului Comenius “I teach you, you teach me: share wisdom and life” de la Scoala Gimnaziala “Avram Iancu”, Baia Mare, au participat alaturi de seniori din Centrul “Rivulus Pueris”la o drumetie in imprejurimile orasului Baia Mare. Scopul acestei mici excursii a fost acela de a aduna plante medicinale, despre care sa invete cand si cum sa le foloseasca, in ideea de a prelua de la cei mai experimentati cunostinte si informatii utile care sa le foloseasca lor in primul rand, si apoi celor cu care ei vor intra in contact, mai departe. Elevii, impreuna cu seniorii au adunat tei, rostopasca, cimbrisor de camp, urzica, cicoare si menta si cand au obosit, s-au oprit in gradina unuia dintre elevii care locuiau in apropiere si , la un pahar de limonada, racoritor dupa atata miscare si caldura, au dezbatut problema importantei plantelor medicinal, cum anume se aduna, se usuca si se pastreaza si la ce sunt bune fiecare dintre ele.

Activitatea a fost una extreme de placuta, in ciuda oboselii si a caldurii, si toata lumea s-a simtit castigata din “colaborarea dintre generatii”. Au organizat si condus aceasta actiune d-na prof. Carmen Calin si d-na invat. Mariana Dedu.

 

  SCOALA DE IERI SI DE AZI

16 octombrie 2014... Zi ploioasă, în care însă căldura sufletească ne-a pătruns în suflet, fiindcă în CDI s-au strâns bunici şi nepoţi... Sub îndrumarea prof. Medan Gabriela,  a instit. Dedu Mariana şi a doamnei bibiotecare Telcian Viorica s-au citit fragmente din opera lui Ion Ghica, Nicolae Iorga şi Grigore Băjenaru, în care era evocată atmosfera şcolilor de altă dată. A venit apoi rândul bunicilor să îşi amintească de zilele de şcoală. Au povestit despre durata învăţământului obligatoriu, despre sistemul de notare, despre rigoarea regulamentelor şi a ţinutei şcolare, despre relaţia profesor-elev. Punctual s-a arătat ce mult a contat motivaţia învăţării (elevii şi studenţii era răsplătiţi cu burse care le asigurau un trai mai mult decât decent in internate şi tabere gratuite), ce important era faptul că profesorii îşi exercitau meseria cu vocaţie şi erau plătiţi corespunzător pentru acest lucru, că respectul pentru învăţătură şi pentru cei care lucrau în sistem era real. 

Elevii au făcut comparaţii între ceea ce au auzit şi felul în care sunt ei azi notaţi, între ce şi cum se învăţa în trecut şi ceea ce se învaţă acum, între vârsta la care unii intrau în câmpul muncii şi vârsta la care ies ei de pe băncile şcolii.  Activitatea s-a constituit ca un arc peste timp, în derularea căruia fiecare a avut ceva de spus.

 

 

 VOLUNTARIAT LA ASOCIATIA "SOLIDARITATEA SPERANTEI"

In  data de 22.10.2014, un numar de opt voluntari din clasele: aV-a A, aVI-a B si a VII-a B, insotiti de doamna prof. Dorina Miclaus au participat la o activitate de voluntariat la asociatia “Solidaritatea sperantei”, centru de ingrijire pentru personae varstnice. Voluntariatul in aceasta institutie reprezinta un segment semnificativ al dearularii proiectului Comenius “I teach you, you teach me: share wisdom and life” si vor continua sa fie organizate de-a lungul intregului an scolar 2014 – 2015.

 

La sosirea in centru, d-na Maria Cristea, managerul acestei asociatii ne-a intampinat, ne-a prezentat seniorilor si a initiat un dialog intre copii si acestia.

 

Dupa momentele de stinghereala inerente, toata lumea s-a relaxat si discutiile au luat o turnura fireasca, fiecare parte incercand sa afle informatii despre cealalta, in asa fel incat sa se familiarizeze unii cu altii.

  

In continuare, s-au organizat doua echipe de elevi si seniori si au inceput sa joace remy, iar doua dintre fete s-au oferit sa ajute una dintre “bunicute”, mai in varsta si bolnava sa-si finalizeze masa de mic-dejun. 

 

Atmosfera care s-a instalat a fost una de colaborare prietenoasa si toata lumea s-a bucurat in primul rand  de prezenta celorlalti: copiii ca sunt intr-un loc diferit, altul decat sala de clasa, avand prilejul sa ofere putina mangaiere si caldura, iar seniorii sa aiba alaturi de ei o prezenta noua, tanara si proaspata, pregatita sa le ofere un strop de bucurie.

 

Iar daca la sosire, catelul Tobi, mare si paros, a parut foarte ostil, la plecarea din centru, s-a despartit cu greu de copii  si le-a dat labuta nu doar pentru “a-i  saluta”, dar si pentru “a-I invita” sa revina. Ceea ce ei au promis ca vor face.

 

 

 

 TOAMNA PRIN OCHI DE COPIL

3 noiembrie 2014 - Acţiunea de voluntariat „Toamna prin ochi de copil”, prevazuta prin parteneriatul cu Centrul Rivulus Pueris, s-a desfăşurat pe două paliere distincte: activităţi desfăşurate cu elevii voluntari ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” pe parcursul lunii octombrie în şcoală şi în afara şcolii şi acţiunea comună elevi voluntari-seniori  finalizată în data de 3 noiembrie 2014 la Centrul „Rivulus Pueris”.

Având în vedere titlul generos al acţiunii, elevii-voluntari sub îndrumarea doamnei profesor Pop Adela au realizat desene în aer liber, având ca suport real decorul toamnei. Doamna profesor Andreicuţ Alina i-a învăţat cântece cu tematica adecvată anotimpului.

 

   

 

Întâlnirea voluntarilor cu seniorii în prezenţa doamnelor profesor, Pop Adela şi Andreicuţ Alina si Muntean Elena a avut drept scop valorificarea activităţilor elevilor derulate pe parcursul lunii octombrie şi prezentarea „produselor” seniorilor prezenţi la întâlnirea din 3 noiembrie. Activitatea a fost finalizata cu prezentarea fotografiilor realizate de elevi alături de prietenii lor, seniorii, în parcul Săsar.

(A consemnat prof. Elena Muntean)

 

 IMPREUNA IN ERA TEHNOLOGIEI

În data de 26.11.2014, orele 13, Centrul Rivulus Pueris a fost din nou gazda unei activităţi cuprinse în Proiectul Comenius, si anume „Împreună în era tehnologiei”,  activitate inclusa in parteneriatul încheiat cu aceasta institutie. Cei zece elevi voluntari ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” Baia Mare , din clasa a VII A rt. site, i-au ajutat pe seniorii prezenţi să utilizeze internetul pentru a căuta informaţii legate de sărbătorile de iarnă, reţete, amenajări interioare şi exterioare, idei de bricolaj etc.

   

 

 

Pe lângă aceasta, întâlnirea a creat şi ocazia de a soluţiona anumite probleme ivite privind logarea, navigarea pe internet, accesarea adreselor de e-mail , Facebook sau Mess. Elevii au constatat că este destul de dificil să explice seniorilor procedee cu care ei sunt extrem de familiarizaţi, să-şi adapteze limbajul astfel încât să se facă bine înţeleşi de către aceştia. Activitatea s-a încheiat cu promisiunea că vor mai avea loc şi alte întâlniri asemănătoare, una din bunicuţe afirmând că oridecâte ori va întâmpina vreo problemă la calculator , va şti să apeleze la elevii şcolii noastre.

(A consemnat instit. Sonia Corpodean)

 

 CRACIUNUL PE MAPAMOND

In data de 17 decembrie 2014 , copii voluntari in cadrul proiectului COMENIUS  de la SCOALA GIMNAZIALA `AVRAM  IANCU`, insotiti de prof. MARIETA  CHIRILEANU, au participat  la activitatea CRACIUNUL PE MAPAMOND care a avut loc la centrul RIVULUS  PUERIS . La fata locului, in jurul unui brad frumos impodobit ne asteptau `bunicii`, seniorii centrului .

Acompaniati de chitara , copiii au prezentat un frumos pot – pourri de colinde internationale  si , desigur, romanesti spre incantarea celor prezenti ,care ,in final i-au aplaudat indelung pe copii multumindu-le pentru acest gest frumos.

  

Activitatea a luat sfarsit dupa ce copiii au daruit mici cadouri celor prezenti.

(A consemnat prof. Marieta Chirilean)

 

 PRIMAVARA, ANOTIMP AL BUCURIEI

Miercuri 28 ianuarie 2015,o echipa de voluntari in proiectul Comenius “I teach you, you teach me: share wisdom and life” din școala noastră a participat la activitatea “Primăvara, anotimp al bucuriei” de la Centrul „Rivulus Pueris”.  Elevii coordonați de d-na prof. Balan Luminița au pregătit materiale pentru împodobirea ferestrelor și a caselor , în întâmpinarea primăverii, alaturi de doamnele Popp Zamfira, Vancea Veturia, Câmpean Sabina, Lupșe Margareta, Giurge Rodica, Mesaroș Rodica si Nagy Elisabeta.

  

Dupa odihna din timpul iernii, toată natura se trezește la viață. Pentru a marca această trecere de la amorțirea specifică anotimpului rece la bucuria renașterii naturii, care prin caracterul său viu și dinamic trezește interesul copiilor. Cu înțelepciunea și răbdarea specifice vârstei și experienței de viață, „bunicile” noastre le-au povestit mai întâi copiilor crâmpeie din activitățile pe care obișnuiau să la facă la vârsta copilăriei, la trecerea dintre anotimpuri. Copiii au prezentat apoi materialele pregătite de ei și lucrările pe care s-au gândit să le realizeze. Ne-am organizat pe 4 grupe de lucru. Lucrările practice realizate- rodul  imaginaţiei, creativităţii, fanteziei, simţului estetic - sunt menite să îndeplinească nu numai un rol utilitar, dar mai ales să  satisfacă nevoia de frumos.

 

Ghirlandele, coșulețele în care se pot pune flori, dar și ouă vopsite pentru Sărbătoarea Paștelui – marea sărbătoare a acestui anotimp , florile pregătite pentru împodobit – toate aceste produse vor înfrumuseța centrul în care s-a desfășurat activitatea dar și sălile de clasă ale elevilor voluntari. Activitatea acesta prin care au fost stimulate expresivitatea și creativitatea,  în care s-a continuat îmbunătăţirea relaţiilor de comunicare şi inter-relaţionare între copii, între copii şi adulţi – a fost o activitate plăcută și  relaxantă pentru toți participanții, indiferent de varsta.

  ( a consemnat prof. Balan Luminița, membru în echipa de proiect)

 

 TRADITII DE PRIMAVARA

 In data de 25.02.2015 la Centrul Rivulus Pueris din Baia Mare s-a desfasurat activitatea “ Traditii de primavara”, activitate cuprinsa in calendarul Proiectului Comenius “I teach you, you teach me: share wisdom and life”, si organizata de doamnele prof. Smaranda Petretchi si Dorina Miclaus.

 La activitate au luat parte  elevi ai Scolii Gimnaziale “ Avram Iancu”, Baia Mare si seniori din centru.

Discutiile purtate au fost extreme de interesante. Seniorii centrului le-au povestit copiilor obiceiuri practicate mai demult cu ocazia sosirii primaverii. Obiceiurile legate de Sarbatoarea Floriilor, a Sfantului Gheorghe, a Invierii Domnului, dar si cele legate de muncile agricole de primavera au starnit un real interes din partea elevilor.

 

Nici elevii nu s-au lasat mai prejos. “ Inarmati” cu informatii capatate de la bunici, din carti sau de pe internet, copiii le-au prezentat  seniorilor obiceiuri traditionale vechi, unele demult uitate, sau obiceiuri din alte zone ale tarii. Nu mica a fost surpriza seniorilor sa auda despre batutul pamantului cu maiul ca sa se alunge iarna, obicei practicat  in ziua de 9 Martie, de Mucenici, sau despre “ Logodnicul pasarilor” cum este supranumit Dragobetele.Finalul activitatii le-a adus copiilor bucuria de a fi invitati de catre seniori si cu alte ocazii in centru.

 A consemnat Prof. Smaranda Petretchi

 

  FILMUL MEU DE SUFLET

În 31  martie 2015, câţiva elevi voluntari in proiectul Comenius „I teach you, you teach me:share wisdom and life” din clasa a VII-a A, coordonaţi de prof. Medan Gabriela şi prof. Florian Daniela, s-au întâlnit cu seniori din Centrul „Rivulus Pueris” pentru a urmări împreună filmul „Hoţul de cărţi”, o ecranizare după romanul lui Markus Zsuzsak.

Derulată sub deviza proiectului „Eu te învăţ pe tine, tu mă înveţi pe mine”, activitatea a avut ca obiectiv întărirea relaţiei dintre tineri şi vârstini, prin intermediul artei. Filmul ales surprinde tocmai importanţa vârstinicilor în viaţa unei tinere, moştenirea pe care un tată adoptiv o poate lăsa fiicei, într-o perioadă cruntă, în care cititul devine formă de supravieţuire.

  

Chiar dacă filmul surprinde suferinţa şi tristeţea în vremuri de cumpănă, acţiunea s-a bucurat de interes atât din partea seniorilor, cât şi a elevilor, poate tocmai din cauza mesajului optimist pe care îl transmite, acela că bunătatea poate triumfa când oamenii valorifica valoarea supremă -umanitatea.

a consemnat prof. Gabriela Medan 

 

CEI MAI VOLUNTARI COPII

In perioada octombrie 2013 – mai 2015, elevii voluntari in proiectul Comenius “I teach you, you teach me: share wisdom and life”, au fost implicati intr-un  numar mare de activitati de voluntariat, atat la Centrul de zi “Rivulus Pueris”, cat si la Asociatia “Solidaritatea sperantei”, ambele din Baia Mare. Fiecare dintre aceste activitati a fost descrisa si publicata pe site, pe pagina  “Voluntariat”. Puncte de vedere si opinii ale elevilor participanti la aceste activitati au fost exprimate si traduse in limba engleza si ulterior au fost postate pe blog-ul proiectului http://generationsmeeting.blogspot.ro/ , unde pot fi vizualizate. Asa cum a fost proiectat dintr-un inceput, la toate actiunile de voluntariat s-au selectat secvente si imagini relevante care au contribuit impreuna  la realizarea unui album foto pe care  l-am intitulat “Cei mai voluntari copii”. Albumul poate fi vizualizat aici:   Album foto

CU BUNICII LA TEATRU

În data de 27.05.2015, elevii voluntari din clasele a V-a B și a VI-a A au participat la Centrul ”Rivulus Pueris” la o ultimă întâlnire cu seniorii care frecventează acest centru. De această dată s-a prezentat sceneta ”Făt-Frumos când era mic” , un bun prilej pentru a conștientiza raporturile care există între generații în epoca modernă. Seniorii prezenți au sesizat actualitatea tematicii piesei și au apreciat pozitiv prestația elevilor. 

    

Partea a doua a activității s-a concretizat printr-o inedită invitație la ceai, ocazie cu care elevii clasei a VI-a A au prezentat ”Povestea ceaiului” sub forma unor mici istorioare privind origininea, obiceiurile , tradițiile și ritualurile servirii ceaiului la popoarele europene și asiatice.

   

La activitate au mai luat parte și elevii Clasei pregătitoare B, care s-au familiarizat cu acest tip de activitate, urmând ca în viitor să participe ei înșiși la astfel de întâlniri. 

 

 

Aceasta a fost ultima activitate de voluntariat la Centrul “Rivulus Pueris” prin proiectul Comenius “I teach you, you teach me:share wisdom and life” si a fost organizată și coordonată de prof. Elena Muntean , prof. Daniela Florian și prof. Sonia Maria Corpodean.

 

A consemnat prof. Sonia Maria Corpodean